2012. május 30., szerda

Chorizo leves

Ez a spanyol eredetű leves a kedvenceim közé tartozik. A chorizo a spanyolok jellegzetes kolbászféléje, amelyből egyébként ezerféle van. Ehhez a recepthez sütni való (tehát nyers) chorizo való, amit nem olyan könnyű beszerezni nálunk (de például Budapesten a Fény utcai piacon az emeleti felvágottasnál szinte mindig lehet kapni). Ha nem sikerül beszerezni, szárazkolbásszal is készíthető, de a friss chorizo ízét nem helyettesíti.

A leves egyébként tartalmas, de nem túl nehéz, és kellemesen savanykás. A csirkealaplé gazdagabbá teszi az ízét, de végső soron anélkül is (ugyanannyi vízzel) működik.



Hozzávalók:
  • 20-25 dkg sütnivaló chorizo, kockára vágva
  • 1-2 ek. olívaolaj
  • 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
  • 1 csomag újhagyma, felszeletelve
  • 3 gerezd fokhagyma, vékonyan felszeletelve
  • 1-2 zöld csilipaprika kimagozva és felaprítva (elhagyható)
  • 1 csapott teáskanál őrölt római kömény
  • 2 kisebb sárgarépa, kb. fél cm-es kockákra vágva
  • 1,3-1,5 l csirkealaplé
  • 2 paradicsom meghámozva, kimagozva, kockára vágva
  • kb. 1 citrom leve (vagy ízlés szerint)
  • 1 csokor korianderzöld
  • só, bors
Egy lábosban felhevítjük az olívaolajat, majd rádobjuk a chorizo darabokat, és közepes lángon pár perc alatt megsütjük. Egy szűrőkanállal kivesszük a kolbászt a lábosból, és a zsírból benne hagyunk annyit, amennyi a zöldségek megpirításához elég (kb. 2-3 evőkanálnyit). Beledobjuk a hagymát, újhagymát, fokhagymát, csilit (ha használunk) és répát, majd kb. 5 percig pirítjuk, néha megkeverjük. Amikor a zöldségek már elkezdtek puhulni, beleszórjuk a római köményt, egy percig kevergetjük, majd beleöntjük az alaplevet. (Ha sűrűbb levest szeretnénk, kicsit kevesebbet, ha hígabbat, kicsit többet.) Óvatosan forraljuk fel, és gyöngyöztetve forraljuk kb. 5 percig (a répa még ne legyen teljesen puha). Ekkor hozzáadjuk a paradicsomot és a félretett kolbászdarabokat, még néhány percig főzzük (amíg a répa megpuhul, de még nem fő szét). Ha kész, húzzuk le a tűzről, és ízlés szerint adjunk hozzá citromlevet, sót, borsot. Tálaláskor szórjuk meg apróra vágott korianderlevéllel.

A leveshez répa helyett (esetleg mellett) vajbabot vagy csicseriborsót is adhatunk, egyszerűbb esetben konzervből, de ha van időnk és kedvünk, magunk is főzhetjük. A kész babot/csicseriborsót a csirkealaplével együtt adjuk a leveshez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése