2012. május 26., szombat

Avokádókrém tojással

Az avokádó sokoldalú zöldség, még ha ez első ránézésre nem is nyilvánvaló. Az egyik legismertebb avokádós étel a mexikói guacamole, amely néhol krém, néhol inkább darabosabb saláta alakot ölt. Kevésbé ismert felhasználási mód a hideg avokádó krémleves, amely különösen nyáron nagyon jól tud esni. De lehet egyszerűen salátába keverni is, vagy csak magában, hideg ételek kísérőjeként enni egy kis frissen őrölt feketeborssal.

Az egyik kedvenc avokádós receptem egy tojásos avokádókrém, ami például kenyérre kenve fogyasztható, de hideg köretként is jó, és lehet bele akár zöldséget is mártogatni.


Tojásos avokádókrém

Hozzávalók:
  • 2 érett avokádó
  • 2 tojás
  • 1-2 evőkanál jó minőségű majonéz (legjobb, ha házi)
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • kb. fél citrom leve
  • só, bors
A tojást feltesszük főni annyi vízben, hogy bőven ellepje. Ha a víz felforrt, a tojásokat 10 percig gyöngyöztetve forraljuk, majd rögtön jéghideg vízbe tesszük. (Fontos, hogy a tojás hideg legyen, amikor összekeverjük az avokádóval.) Amikor lehűltek, megpucoljuk és villával összetörjük.  Az avokádókat félbevágjuk, magjukat eltávolítjuk, héjukat lehúzzuk, húsukat feldaraboljuk. A fokhagymát összezúzzuk. Az avokádót, tojást, majonézt és fokhagymát egy tálba tesszük és villával alaposan összedolgozzuk. Ha már elég krémes az állaga, ízlés szerinti mennyiségű citromlevet keverünk hozzá, sózzuk, borsozzuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése